6 beste musea om te bezoeken in Rotterdam

Het ontdekken van de geweldige culturele ervaringen in Rotterdam is zelden moeilijk, mede dankzij de hoge concentratie van uitstekende musea en galerijen in de stad. Veel van deze musea bevatten voorwerpen uit de fascinerende geschiedenis van Rotterdam of bewaren andere onschatbare voorwerpen gerelateerd aan internationale cultuur of wetenschap. Lees verder om meer te ontdekken.
Museum Boijmans Van Beuningen

Het grootste kunstmuseum van Rotterdam dateert uit 1849 en huisvestte oorspronkelijk de enorme schilderijencollectie van Jacob Boijmans Van Beuningen. Hoewel veel van deze voorwerpen in 1864 door een brand werden vernietigd, bleef het museum zijn collectie vernieuwen en heeft sindsdien een indrukwekkend aantal moderne kunstwerken aan zijn archieven toegevoegd, waaronder werk van Salvador Dali, Claude Monet en Vincent van Gogh.

📍 Museum Boijmans van Beuningen, Museumpark 18, Rotterdam +31 10 441 9400

Kunsthal

Anders dan de meeste musea heeft de Rotterdamse Kunsthal niet echt een vaste collectie en richt zich in plaats daarvan uitsluitend op tijdelijke tentoonstellingen om hedendaagse ontwikkelingen binnen de kunstwereld of showcase onder gewaardeerde kunstwerken onder de aandacht te brengen. Omdat het instituut ongeveer 20 tentoonstellingen per jaar organiseert, is het gemakkelijk een van de meest actieve kunstmusea ter wereld.

📍 Kunsthal, Westzeedijk 341, Rotterdam +31 10 440 0300

Kijk-Kubus

Hoewel de meeste van de iconische kubushuizen in Rotterdam momenteel worden bewoond of eigendom zijn van particulieren, is een van hun aantal open voor het publiek en bevat een klein museum dat is gewijd aan het ontwerp en de nalatenschap van deze architectonische wonderen. Dit museum staat bekend als de Kijk-Kubus (de Show Cube) en laat bezoekers het leven in de kubuswoningen ervaren en meer te weten komen over hun doel, lay-out en geschiedenis.

📍 Kijk-Kubus, Overblaak 70, Rotterdam +31 10 414 2285

Nederlands Fotomuseum

Zoals de naam al doet vermoeden, is het Nederlands Fotomuseum toegewijd aan het behoud van elk aspect van Nederlandse en internationale fotografie. Het museum bezit meer dan 5 miljoen fotografische objecten en organiseert regelmatig tijdelijke tentoonstellingen om zijn eigen collectie te presenteren. In de afgelopen decennia heeft het museum veel belangrijke kunstwerken verworven van wereldberoemde fotografen, waaronder Ed van der Elsken, Henri Cartier-Bresson en Viviane Sassen.

📍 Nederlands Fotomuseum, Las Palmas, Wilhelminakade 332, Rotterdam +31 10 203 0405

Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Het natuurhistorisch museum van Rotterdam werd in 1927 opgericht en verhuisde eind jaren tachtig naar de huidige locatie aan het Museumpark. Grote delen van de collectie waren oorspronkelijk eigendom van een lokale zoöloog, Anton Boudewijn van Deinse, die in 1965 zijn specimens aan het museum naliet. Momenteel huisvest het museum ongeveer 4000000 fossielen, monsters en andere wetenschappelijke voorwerpen, waaronder een opgezet Aziatisch olifantskelet. bekend als Ramon.

📍 Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Westzeedijk 345, Rotterdam +31 10 436 4222

Museum Rotterdam

Dit toepasselijk getitelde museum verzamelt en toont items die bepaalde aspecten van de veelzijdige geschiedenis van Rotterdam vertegenwoordigen om het erfgoed van de stad te behouden, terwijl het de vele individuen en gemeenschappen respecteert die het afgelopen millennium in de stad hebben geleefd. Het museum huisvest momenteel meer dan 40.000 individuele voorwerpen en organiseert regelmatig tijdelijke tentoonstellingen die zich richten op belangrijke periodes, plaatsen en mensen uit het verleden van Rotterdam.

📍 Museum Rotterdam, Timmerhuis, Rodezand 26, Rotterdam +31 10 217 6750