Korting op Studieboeken en de Wet op de Vaste Boekenprijs

De Wet op de Vaste Boekenprijs is een bekende Nederlandse Wet, bedacht om de tarieven van boeken en bladmuziek binnen Nederland vast te zetten. De uitgever van een boek moet zeker voor elke uitgave dat hij gaat verkopen een tarief te bepalen en dit tarief door te geven aan het Commissariaat voor de Media. de verkoper en de handelaar kunnen het vastgestelde bedrag over 1 kalenderjaar intrekken. de vertaler en de importeur kunnen de vastgelegde kosten over verlagen. Het Commissariaat voor de Media controleert op naleving van de voorwaarden van de Wet op de Vaste Boekenprijs.
Deze beperking dient concurrentie te inperken en beperkt, in tegenstelling tot de gehypet marktwerking, verkopers welke verkopen op de betreffende markten.
De vaste boekenprijs is alleen geldig Nederlandse uitgaven. Per 1 mei 1998 is de vaste boekenprijs van vreemdtalige boeken ongedaan gemaakt.
Voor 2e hands boeken bestaat er geen vaste boekenprijs. Voor e-books is er echter geen vastgestelde prijs.

Er is een nuancering. Bijvoorbeeld boeken voor je studie zitten in de Wet op de Vaste Boekenprijs. Concreet is het zo dat Universitaire, HBO en MBO studie boeken ook niet onder de in de wet bepaalde tarief verkocht mogen worden. De Wet op de Vaste Boekenprijs maakt een exceptie voor winkeliers om bij het verkopen van Nederlandstalige studieboeken een korting van vijf procent cadeau te doen. De enige eis is dat de koper moet bewijzen de gewenste boeken te moeten hebben voor de studie.

Met het regelen daarvan van als voorbeeld Bol.com zullen scholieren die bol.com gratis verzendkosten december 2012 krijgen. Simpel kan via de winkel van Bol.com 5% korting te besparen op studie boeken.

Opheffen vaste boekenprijs

Doordat verkopers niet op prijs strijden, komt de opbrengst van de uitgaves waarvan de omzet fiks is, niet in moeilijkheden. Bestsellers resulteren zodoende zowel bij drukkers als voor boekhandels hoge winsten. Dit heeft een ontwikkeling versterkt waar ten eerste drukkers met veel meer boeken naar de interesse van de lezer dingen, terwijl ten tweede marketingbudgetten meer en meer krapper worden ingezet om schrijvers te handhaven in de top 10.

Bij de bestverkopende honderd worden steeds hogere omzet per titel verkregen. Tegelijkertijd heeft de ruime keuze van boeken tot gevolg dat 25 procent van de 49 miljoen exemplaren die over de toonbank gingen (2007) werd tegen afbraakprijzen verkocht.

Voor de koper is niet te bepalen of dat kwaad kan. Enerzijds zijn nieuwe boeken in verhouding duur. Aan de andere kant staat dat de forse verpulping de prijs per boek, gemiddeld, lager maakt.

Bijna geen andere landen hebben een Wet over de vaste boekenprijs. Vlaanderen om onze zuiderburen te noemen hebben er geen, Engeland trok de wet in.

Op 9 november 2011 vond plaats, in de Tweede Kamer, een samenkomst een discussie over het doorvoeren van een wijziging aan de Wet op de vaste boekenprijs om deze niet meer van toepassing te laten zijn op academische boeken. Van verschillende fracties kwamen zeer kritische geluiden, maar een zekere meerderheid was voor het vasthouden aan de vorm van de Wet. Behalve de VVD, die die is faliekant tegen de wet, deed een poging.