Sterren Stripverhaal met Fascinerende Vragen

Het blijft een van de meest fascinerende vragen die ik ken: stel dat we ooit ander leven in het heelal ontdekken, hoe communiceren we dan met die wezens?

Een Amerikaan denkt misschien met Engels een eind te komen – zeker als ie de woorden langzaam en luid uitspreekt (waarop een Fransman hem meteen zal overschreeuwen…), maar je hoeft niet lang na te denken om te beseffen dat dit onzin is. Al verpakken we de boodschap in Swahili, Oud-Russisch of plat Eskimo’s, de kans dat een andere levensvorm daar ook maar een jota van begrijpt, is nihil.

Sterker: misschien communiceren Andromedanen wel helemaal niet via geluid. Misschien manipuleren ze wel een stukje van het elektromagnetische spectrum, waardoor ze bijvoorbeeld in kleuren, of door middel van subtiele fluctuaties van een magnetisch veld elkaar van hun zielenroerselen op de hoogte brengen. De natuur is vindingrijk.

Dus pogingen tot contact leggen hebben geen enkele zin? Nee hoor. Er is zelfs goeie hoop, dankzij een universele taal die voor iedereen gelijk is: wiskunde. Een beschaving die ver genoeg gevorderd is om radiosignalen te kunnen opvangen, moet wel begrippen kennen als hoeveelheid en getal, deelbaar en ondeelbaar, rond, vierkant en kwadraat. Op welke manier men die dingen precies ‘onder woorden’ brengt, maakt niets uit. Het gaat om het abstracte begrip.

We moeten ons bericht dus gewoon in een wiskundige taal opstellen, en dat is precies wat de Canadezen Yvan Dutil en Stephane Dumas hebben gedaan: hun boodschap, die vertelt over onze aarde en haar bewoners, is volledig in wiskundige ‘plaatjes’ geschreven. In totaal hebben ze daarvoor 370.967 enen en nullen gebruikt, verdeeld over 23 pagina’s van elk 127 x 127 pixels (23 en 127 zijn priemgetallen). Elke pagina is dus in feite een simpel stripverhaal, opgebouwd uit stippen. Nou ja, simpel? In ieder geval voor de mensen die mijn Vertiersite bevolken. Ik weet bijvoorbeeld zeker dat zij de moeilijkste regel, onderaan het plaatje, kunnen ontcijferen. Toch?

Als het goed gaat, wordt de boodschap zaterdag 1 mei drie keer achter elkaar in vier verschillende richtingen het heelal ingestuurd, door een radiosterrenwacht in de Oekraïne. Men mikt op sterren die enkele tientallen lichtjaren hiervandaan staan; dus als het bericht wordt opgevangen – en de Aliens slagen erin de plaatjes te ontcijferen – zal het zeker nog vijftig tot honderd jaar duren voordat we antwoord krijgen.