Stripboek Beoordelingen: X-MEN Gold Volume 1 Back to Basics

X-Men Gold: Vol. 1
Schrijver: Marc Guggenheim
Kunstenaars: Ardian Syaf & R.B. Silva
Colorist: Frank Martin
Inkers: Jay Leisten & Adriano Di Benedetto
Letterers: Corey Petit
Uitgever: Marvel Comics
Releasedatum: 08/23/2017

De X-Men hebben de Xavier School voor hoogbegaafde jongeren verplaatst naar Central Park in New York City. Leg van Kitty Pryde, ze neemt de teugels over en verzamelt een team van enkele fanfavorieten: Storm, Colossus, Nightcrawler, Old Man Logan en Rachel Summers, die nu de naam Prestige draagt. In hun eerste optreden in de nieuwe X-Men-topklasse X-Men Gold, het team op een missie om diegenen te verdedigen die hen haten en vrezen voor een nieuw gevormde Brotherhood of Evil Mutants. Het is terug naar vertrouwde grond zoals schrijver Marc Guggenheim deze nieuwe serie in Back to the Basics lanceert.

Er is de laatste jaren een sterke consensus geweest onder strip fans dat Marvel Comics ‘X-Men-franchise betere tijden heeft gekend. Natuurlijk hebben de mutanten door de jaren heen ups en downs gehad, wat geen verrassing is, gezien de overvloed aan lopende X-Men-series die er ooit zou zijn. Deze is echter vooral interessant vanwege de invloed van de redactionele invloed.

Omdat Marvel Studios niet beschikt over de filmlicentie om X-Men-films te produceren – momenteel in handen van 20th Century Fox – speculeren velen dat ze de reeks uit wrok bagatelliseren. Ik zal niet ingaan of ik denk dat het waar is, maar ik zal wel zeggen dat het als het ware een schande is omdat het een franchise is die veel fans van stripfiguren-ikzelf inbegrepen- in het medium heb gestopt.

Dus mensen waren enthousiast toen Marvel ResurrXion aankondigde, wat een herlancering was van de franchise in verschillende nieuwe series, waaronder X-Men Gold. Ik bleef weg van het lezen van maand tot maand toen het werd vrijgegeven in april en wachtte op de eerste trade-paperback, uitgebracht eind augustus, om de serie te lezen, die de eerste zes nummers verzamelt. Ik ben er echter tot nu toe nooit in geslaagd het te lezen vanwege de middelmatige tot negatieve recensies die het ontving. Helaas hebben ze grotendeels gelijk.

Het strip boek is absoluut niet vreselijk, maar voor Marvel om dit te hebben als de vlaggenschip-serie voor zijn X-Men herlancering is ernstig teleurstellend.

Ik ben altijd een Kitty Pryde-fan geweest, en ik denk niet dat er ooit een betere vertegenwoordiging van haar is geweest dan in de Astonishing X-Men-serie van Joss Whedon. Ze was sterk en assertief, maar een vriendelijk en optimistisch personage dat zich nooit had afgeweerd van alledaags menselijk drama zoals het omgaan met haar ex-vriendje Colossus. Maar in X-Men Gold van Marc Guggenheim komt ze af als een geïrriteerde kenner die geen empathie heeft. Het is bizar en onaangenaam.

Er zijn ook enkele slechte pogingen tot humor en echt onhandelbare oneliners die bedoeld zijn als sterke punten om de identiteit van stripboeken vast te stellen. Aan het einde van het derde nummer nemen de X-Men een tegenstander neer die tegen hen achter de schermen heeft gewerkt. Nadat de X-Men hen hebben verslagen, vertelt de slechterik aan het team: “Je bent zielig naïef.” Wie denk je dat je bent? ” Waarop Kitty Pryde antwoordt: “Wij zijn de X-Men.” Werkelijk? Dat is de grote one-liner waar het verhaal van drie nummers over gaat?

De rest van de personages worden ook niet gunstig behandeld. Storm, Colossus en Nightcrawler krijgen niet veel aandacht. Old Man Logan als Kitty Pryde heeft geen karakter. Het enige afkoopbare lid in dit nieuwe team is Rachel Summers, die, zoals eerder vermeld, een nieuwe codenaam Prestige heeft aangenomen.

Ze bespreekt waarom ze de nieuwe identiteit heeft aangenomen met een brad nieuw kostuum, dat op zijn best fatsoenlijk is, en beschrijft hoe ze zichzelf probeert te scheiden als de dochter van haar beruchte ouders; Scott Summers en Jean Gray / Summers. Er is potentieel voor de toekomst, en het is waarderend omdat dit een personage is dat grotendeels op de achtergrond is gehouden in de X-Men-boeken ondanks haar krachtige eigenschappen, zoals telepathie, telekinese en chronoskimming; het vermogen om andermans geest tijdelijk te transplanteren en door de tijd heen te sturen naar een jongere / oudere versie, een nabije voorouder / afstammeling, of als een astrale vorm zonder lichaam.

Ik zal niet ingaan op de controverse achter de illustraties in de serie, maar ook deze is op zijn best ongelijk en middelmatig. Er is niets mis mee, het valt gewoon niet op, verheft het stripboek, of maakt de ongelijke karakteristieken van de X-Men goed.

Uitspraak: X-Men Gold vol. 1, Back to Basics, is niet wat X-Men fans zochten. De karakterisering laat een zure smaak na voor de meerderheid van de leden en de dialoog is onaangenaam. Het kunstwerk doet geen pijn in het stripboek, maar het doet ook niets om het te verheffen. Afgezien van een aardige potentiële karakterontwikkeling voor Rachel Summers, is dit stripboek een teleurstelling die ik niet kan aanbevelen.